Dostawa już od 15,00 zł
Odmiana deserowa oraz na wino. Charakteryzuje się dużymi gronami i kulkami. Pochodzi z Węgier. Słodkie owoce dojrzewające we wrześniu. Miąższ miękki i soczysty. Winogrona zawierają witaminę A i witaminy z grupy B, zawierają żelazo oraz jod. Winorośl wymaga ciepłego, słonecznego stanowiska i co rocznego przycinania pędów, aby dobrze plonować.
Owoce | Jasna, miąższ miękki i soczysty. Grona i kulki duże. |
Pora owocowania | Plonuje we wrześniu. |
Zastosowanie | Owoce do bezpośredniego spożycia, jako odmiana deserowa. Oraz na przetwory jako odmiana przerobowa, na soki, nalewki i wina. |
Mrozoodporność | Wytrzymała na mróz. Odporna na choroby grzybowe |
Stanowisko - Gleba | Winorośl lubi stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, ciepłe. Rodzi duże i ładne winogrona na glebach żyznych, lekko wilgotnych. Polecana do sadzenia w gruncie i pod osłony. |
Pielęgnacja | Ciąć co roku przed wiosną |
Uprawa | Sadzimy 5-10 cm głębiej niż rosła w doniczce. Na początku listopada zabezpieczamy winorośl robiąc 30 cm kopczyk z ziemi. W pierwszym roku winorośl prowadzi się na 1 pęd, w kolejnym z zależności od przyjętego sposobu prowadzenia. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka w pojemniku P11, wysokość sadzonki ok. 20-40 cm |