Dostawa już od 15,00 zł
Odmiana bardzo mrozoodporną, z powodzeniem uprawiana w Polsce. Jej owoce są bardzo słodkie, z przeznaczeniem na wina i soki, jednak można je również podjadać z winorośli.
Owoce | Czarne owoce średniej wielkości w gronach do 150 g. |
Pora owocowania | Owocuje w terminie 1-20 września. |
Liście | Silnie rośnie. |
Roczny przyrost | Rocznie przyrasta ok. 2-3 m |
Zastosowanie | Do wyrobu win i soków. Jedzenie owoców winorośli wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Winogrona zawierają witaminę A i witaminy z grupy B, zawierają żelazo oraz jod. |
Mrozoodporność | Odmiana bardzo mrozoodporna, do -30 stopni C, na pewno nie zmarznie nawet w Polsce wschodniej. |
Stanowisko - Gleba | Winorośl lubi stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, ciepłe. Rodzi duże i ładne winogrona na glebach żyznych, lekko wilgotnych. |
Uprawa | Sadzimy 5-10 cm głębiej niż rosła w doniczce. Na początku listopada zabezpieczamy winorośl robiąc 30 cm kopczyk z ziemi. W pierwszym roku winorośl prowadzi się na 1 pęd, w kolejnym z zależności od przyjętego sposobu prowadzenia. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka jest w doniczce P11, wysokości ok. 40-60 cm. |