Dostawa już od 15,00 zł
Jedna z najbardziej plennych odmian dostępnych w Polsce. Duży owoc, obfite plonowanie. Owoce do jedzenia bezpośredniego. Jesienią liście barwią się na czerwono zdobiąc szarą porę roku. Jedzenie owoców winorośli wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Winogrona zawierają witaminę A i witaminy z grupy B, zawierają żelazo oraz jod. Winorośl wymaga ciepłego, słonecznego stanowiska i co rocznego przycinania pędów, aby dobrze plonować.
Owoce | Smaczne, duże, o smaku muszkatowym i cytrusowym |
Pora owocowania | Plonuje w październiku |
Liście | Przebarwiają się na czerwono jesienią |
Zastosowanie | Owoce do bezpośredniego spożycia, do deserów, na domowe nalewki, zdrowe soki. |
Mrozoodporność | Bardzo mrozoodporna, polecana do uprawy w całej Polsce. Odporna na choroby |
Stanowisko - Gleba | Winorośl lubi stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, ciepłe. Rodzi duże i ładne winogrona na glebach żyznych, lekko wilgotnych. |
Pielęgnacja | Ciąć średnio co roku przed wiosną |
Uprawa | Sadzimy 5-10 cm głębiej niż rosła w doniczce. Na początku listopada zabezpieczamy winorośl robiąc 30 cm kopczyk z ziemi. W pierwszym roku winorośl prowadzi się na 1 pęd, w kolejnym z zależności od przyjętego sposobu prowadzenia. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka w pojemniku P11, wysokość sadzonki ok. 40-60 cm |