Dostawa już od 15,00 zł
Odmiana bardzo popularna ze względu na łatwość w uprawie. Dobrze plonuje i regularnie, smakuje każdemu. Jest jedną z najwcześniej owocujących winorośli w Polsce - pod koniec sierpnia. Jedzenie owoców winorośli wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Winogrona zawierają witaminę A i witaminy z grupy B, zawierają żelazo oraz jod. Winorośl wymaga ciepłego, słonecznego stanowiska i co rocznego przycinania pędów, aby dobrze plonować.
Owoce | Jasna, o smaku truskawkowym. Miąższ łatwo oddziela się od skórki. |
Pora owocowania | Plonuje pod koniec sierpnia. |
Zastosowanie | Owoce do bezpośredniego spożycia, jako odmiana deserowa. |
Mrozoodporność | Bardzo mrozoodporna, polecana do uprawy w całej Polsce. Odporna na choroby grzybowe |
Stanowisko - Gleba | Winorośl lubi stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, ciepłe. Rodzi duże i ładne winogrona na glebach żyznych, lekko wilgotnych. Polecana do sadzenia w gruncie i pod osłony. |
Pielęgnacja | Ciąć na 6-8 pąków co roku przed wiosną |
Uprawa | Sadzimy 5-10 cm głębiej niż rosła w doniczce. Na początku listopada zabezpieczamy winorośl robiąc 30 cm kopczyk z ziemi. W pierwszym roku winorośl prowadzi się na 1 pęd, w kolejnym z zależności od przyjętego sposobu prowadzenia. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka w pojemniku P11, wysokość sadzonki ok. 40-60 cm |