Dostawa już od 15,00 zł
Odmiana BESPESTKOWA, słodka o soczystym, truskawkowym smaku. Owocuje na początku września. Jedna z najlepszych odmian deserowych. Może być stosowana także jako odmiana przerobowa. Jedzenie owoców winorośli wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Winogrona zawierają witaminę A i witaminy z grupy B, zawierają żelazo oraz jod. Winorośl wymaga ciepłego, słonecznego stanowiska i co rocznego przycinania pędów, aby dobrze plonować.
Owoce | Smaczne, bezpestkowe o smaku truskawkowym. W kolorze różowym. Skórka łatwo oddziela się od miąższu. |
Pora owocowania | Plonuje we wrześniu |
Zastosowanie | Owoce do bezpośredniego spożycia, do deserów, na domowe nalewki, zdrowe soki. Jako odmiana deserowa i przerobowa. |
Mrozoodporność | Bardzo mrozoodporna, polecana do uprawy w całej Polsce. Odporna na choroby grzybowe |
Stanowisko - Gleba | Winorośl lubi stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów, ciepłe. Rodzi duże i ładne winogrona na glebach żyznych, lekko wilgotnych. |
Pielęgnacja | Ciąć na 6-8 pąków co roku przed wiosną |
Uprawa | Sadzimy 5-10 cm głębiej niż rosła w doniczce. Na początku listopada zabezpieczamy winorośl robiąc 30 cm kopczyk z ziemi. W pierwszym roku winorośl prowadzi się na 1 pęd, w kolejnym z zależności od przyjętego sposobu prowadzenia. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka w pojemniku P11, wysokość sadzonki ok. 20-40 cm |