Dostawa już od 15,00 zł
Kasztan jadalny to duże drzewo dorastające nawet do 30 m wysokości. Z powodzeniem może być uprawiane w Polsce, jednak pod pewnymi warunkami: młode sadzonki należy okrywać na zimę, wybrać dobre, słoneczne stanowisko, osłonięte od mroźnych wiatrów.
Owoce | Jadalne kasztany w kolczastej skorupie. Można je jeść na surowo lub suszyć po upieczeniu, także konserwować. W Niemczech jada się zupę kasztanową, natomiast na Węgrzech i Słowacji robi się z kasztanów masę kasztanową do wypieków. |
Pora owocowania | Październik-listopad |
Wysokość | 20-30 m |
Mrozoodporność | Mrozoodporny do -30 stopni, należy okrywać chochołami młode sadzonki. |
Stanowisko - Gleba | Wymaga miejsca zacisznego i słonecznego. |
Pielęgnacja | Niema szczególnych wymagań. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka w pojemniku P11, wysokość ok. 30-40 cm |