Dostawa już od 15,00 zł
Odmiana o soczystych, dużych owocach dojrzewających na początku czerwca. Jagody można wykorzystać do jedzenia na surowo, do dżemów, konfitur, soków, do ciast, galaretek, suszenia i mrożenia.
Jagody kamczackie to mrozoodporne krzewy, łatwe w uprawie, bez szczególnych wymagań glebowych.
Kwiaty | Kremowo- żółte pąki kwiatowe są miododajne i lekko pachnące. Zapylają je owady, głownie trzmiele. Wytrzymują przymrozki do -8 stopni C, co jest wystarczające na nasz klimat. |
Pora kwitnienia | Kwiaty pojawiają się na przełomie marca oraz kwietnia, chwilę po kilku pierwszych, ciepłych dniach w roku. |
Owoce | Duże owoce, o smaku słodko-kwaśnym, soczyste. Z jednego dorosłego krzaka można zebrać nawet 5 kg owoców. Zaczynają owocować w 2. roku po posadzeniu. |
Pora owocowania | Dojrzewają na początku czerwca. Najwcześniej z krzewów owocowym, pojawiają się jeszcze przed truskawkami, dzięki czemu można szybciej mieć owoce w swoim ogrodzie. |
Liście | Silnie rosnąca odmiana, dobrze się krzewi. |
Wysokość | Dorasta do 1,7 m oraz 1,5 m wszerz. Jagody najlepiej sadzić od siebie co 1,5 -2,5 m. |
Roczny przyrost | Rocznie jagoda potrafi przyrosnąć o 1 m. |
Zastosowanie | Owoce bogate w minerały oraz witaminy. Lecznicze, o wartości dietetycznej oraz profilaktycznej. Nadają się do jedzenia na surowo, mrożenia, suszenia, wykorzystywane na soki, dżemy, konfitury, do ciast. |
Mrozoodporność | Krzewy wytrzymują mrozy do - 45 stopni C. Nawet młodych sadzonek nie trzeba okrywać na zimę. Jagoda kamczacka to krzew bezproblemowy w uprawie. |
Stanowisko - Gleba | Doskonale czuje się w miejscu słonecznym lub lekko cienistym. Znosi podsuszanie, ale najlepiej uprawiać ją na glebie próchniczej lub obojętnej, lekko wilgotnej. |
Pielęgnacja | Ciąć tylko w celu rozkrzewienia lub usuwania uszkodzonych pędów. Aby uzyskać większy plon należy sadzić obok siebie co najmniej 2 różne odmiany kamczackiej. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka Jagoda kamczacka LENINGRADSKIJ VELIKAN jest w doniczce P9, wysokości ok. 40-60 cm.Wiele pędów, zdrewniałe i młode |