Dostawa już od 15,00 zł
Ciemnogranatowe owoce dobre na nalewki, soki, dżemy, marmolady, do suszenia.
Owoce aronii zawierają dużą ilość antocyjanów, fenolokwasy, garbniki, pektyny, witaminy C i P oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor,magnez, żelazo i pierwiastki śladowe: jod, mangan, molibden
- PRAWDZIWA APTEKA NA KRZAKU.
Owoce aronii czarnej poleca się w leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają do 5000 mg witaminy P, podczas gdy w owocach uprawianych tradycyjnie na terenie Polski zawartość tej witaminy nie przekracza kilkudziesięciu mg. Po mrożeniu owoców witamina P zachowuje swoją pełną aktywność.
Kwiaty | Kwiaty pojawiają się wiosną w kolorze białym. |
Pora kwitnienia | Kwitnie w maju. |
Owoce | Ciemnogranatowe owoce o słodkim i aromatycznym miąższu. Wykorzystywane do dżemów, soków, nalewek, jako barwnik spożywczy. Owoce lecznicze. Aronia nazywana jest apteką na krzaku. |
Liście | Zielone liście, jesienią przebarwiają się na czerwono i pomarańczowo. Krzew uprawiany nie tylko ze względu na owoce ale również liście dodające jesienią uroku. |
Wysokość | Docelowa wysokość aronii to 2-2,5 m. |
Mrozoodporność | Całkowicie mrozoodporna, do -35 stopni C. |
Stanowisko - Gleba | Na tereny podmokłe oraz suche. Stanowisko słoneczne do półcienistego. Nie ma specjalnych wymagań glebowych. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Aronia w pojemniku C2 - 2 litry, wysokość ok. 60 cm, rozkrzewiona. |