Dostawa już od 7,00 zł
Wieloletnia roślina z rodziny kapustowatych o zastosowaniu leczniczym oraz kulinarnym. Rukiew wodna bogata jest w cynk, potas, wapń, żelazo, witaminy A,B,C,D,E. Spożywanie rukwi wodnej obniża cholesterol, działa antyrakowo, oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry. Liście mają lekko pieprzowy smak.
Kwiaty | Rukiew wodna kwitnie białymi kwiatkami. |
Liście | Liście gotowe nieprzerwanie do zbioru od czerwca. |
Wysokość | Zioło dorasta do 50 cm wysokości. |
Zastosowanie | Rukiew wodna znana jest ze swych działań leczniczych - zawiera wiele witamin. Niezastąpiona jest również w kuchni. W smaku podobna do rzodkiewki. Można ją dodać na kanapki, do sałatek, do zup kremowych, mięsa oraz ryb. |
Stanowisko - Gleba | Miejsce ocienione, wilgotne. |
Uprawa | Wysiew nasion w marcu pod osłony lub od maja do sierpnia do gruntu. |
Opakowanie | 0,1 g, data ważności: 12.2020 |
Producent | Legutko |