Jagody Goji - Rokitnik

Jagody goji to jedne z najbardziej wartościowych owoców na świecie pod względem wartości odżywczych. Zawierają szereg witamin, mikoelementów, aminokwasów, monosacharydów, polisacharydów, potas, wapń, cynk, żelazo, beta karoten i wiele wiele innych. Owoce goji poprawiają wzrok, podnoszą odporność układu odpornościowego, pomagają przy anemii, obni...

Jagody goji to jedne z najbardziej wartościowych owoców na świecie pod względem wartości odżywczych. Zawierają szereg witamin, mikoelementów, aminokwasów, monosacharydów, polisacharydów, potas, wapń, cynk, żelazo, beta karoten i wiele wiele innych. Owoce goji poprawiają wzrok, podnoszą odporność układu odpornościowego, pomagają przy anemii, obniżają cholesterol, są lekiem na wątrobę, nerki, serce, płuca. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, opóźniają procesy starzenia.

Skąd pochodzą jagody goji?
Goji pochodzi z Chin. Dla Chińczyków to witalne owoce, owoce życia, przedłużające życie dlatego dodają je do wielu potraw. Chińczyce mają nawet swoją legendę o Chińczykach żyjących kilkaset lat.

Czy jagody goji są trujące?
Jagody zawierają szereg wartości odżywczych i zjadane w odpowiedniej ilości nie szkodzą, wręcz przeciwnie. Jednak jak każdy przedawkowany lek powodują zatrucia, dlatego owoców nie należy jeść garściami, tylko dodawać w małych ilościach do zbilansowanej, zdrowej diety.

Który wybrać: kolcowój chiński (Lycium chinense) czy kolcowój pospolity - szkarłatny (Lycium barbarum)?
Zarówno jeden jak i drugi to rozpowszechnione u nas jagody goji. Różnią się m.in. siłą wzrostu, liśćmi, docelowym rozmiarem krzewu. Roślinę można puścić swobodnie lub przywiązywać do podpory. 

Więcej
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów