Dostawa już od 15,00 zł
Odmiana o bardzo smacznych, słodkich i aromatycznych owocach. Owoce jagody kamczackiej dojrzewają jako pierwsze z roślin owocowych w Polsce, jeszcze przed truskawkami, tj. w pierwszej połowie czerwca. Mają wartości lecznicze, dietetyczne, polecane do jedzenia na surowo, suszenia, mrożenia, do ciast, jogurtów, na soki, powidła, konfitury, dżemy, do galaretki.
Kwiaty | Pojawiają się w pierwszych ciepłych dniach roku. Lekkim zapachem przyciągają owady aby je zapylały. Kwiaty w kolorze kremowo-żółtym. |
Pora kwitnienia | Na krzewie pojawiają się już w kwietniu. |
Owoce | Słodkie, soczyste, ciemnogranatowe owoce mające wiele zastosowań w kuchni. Dzięki zawartości wielu witamin oraz minerałów są dietetyczne, zdrowe i lecznicze. Nie opadają w krzaka. |
Pora owocowania | Owocują już w pierwszym tygodniu czerwca. Aby przedłużyć ich używalność w kuchni można je zamrozić lub ususzyć. Będą pysznym dodatkiem do ciast, jogurtów, galaretek, musli, lodów. |
Wysokość | Odmiana dorastająca do 1,6 m oraz 1,3 wszerz. |
Roczny przyrost | Rocznie tworzą się pędy o długości do 1 m. |
Zastosowanie | Jagoda kamczacka ma wiele zastosowań, przede wszystkim jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego, wzmacnia organizm, dzięki zawartości pektyn doskonale sprawdza się w kuchni. |
Mrozoodporność | Krzew wytrzymuje mrozy do -45 stopni C, paki kwiatowe do - 8 stopni C, a młode pędy do -16 stopni C. |
Stanowisko - Gleba | Wymaga gleby lekko kwaśnej, próchniczej, lekko wilgotnej, znosi podsuszanie. Lepiej plonuje na miejscu słonecznym, ale znosi również cieniste miejsca. |
Pielęgnacja | Aby krzew lepiej plonował należy go sadzić obok innej odmiany, np. Wojtek. Nie wymaga cięcia - można przycinać pędy zniszczone lub w celu rozkrzewienia. Co 5 lat dobrze zrobić cięcie odmładzające. Jagody sadzić od siebie co 1,5-2,5 m. |
Wysokość sadzonki oraz pojemnik | Sadzonka Jagoda kamczacka Nimfa jest w doniczce P9, wysokości do 10 cm, silnie przycięta |